< Back to news page

Waarden

Kwaliteit en duurzaamheid. Dat is het toch. En humor...

Kwaliteit en duurzaamheid. Dat is het toch. En humor. 

Humor? We maken ijs.

Ja maar als we niet kunnen lachen zouden we het niet doen.

Ok.

En iets met dat het intelligent is.

Huh?

Intelligent. Tja, we maken vegan ijs. Met bio cashewnoten uit Afrika in plaats van China. Lokaal geteeld en verwerkt door de plaatselijke bevolking in plaats van dat ze met een boot vanuit China naar India gaan of andersom en daar moeten worden gepeld. En vanuit daar nog naar Nederland.

Ja maar wat is daar intelligent aan?

Ok.

Nou wij zijn nerds. We hebben een jaar geprobeerd het ijs goed te krijgen en we snappen ijs. En dat je ijs uitrekent in plaats van in een koperen toverketel maakt. En we denken overal over na.

Ok, duurzaamheid, kwaliteit, humor en tja. Intelligentie? Nee laat die maar zitten.

Ok. En dat het fucking lekker is.

Ok. Dan zijn we er.

Ik weet niet hoe het bij jou op je werk gaat. Of jullie weleens zo’n sessie hebben gehad. Maar zo gaat het bij ons. En dat dan drie keer een hele dag. Het is nog best een kunst om de nobele gedachten en waarden die je zo diep in je hart voelt onder woorden te brengen. 

We werken meer dan een jaar aan Montgomery’s. En daar kunnen we nog niet van leven. We hebben kinderen, we zijn geen 18 meer en hebben een leven opgebouwd dat meer kost dan we dachten. We hadden allemaal een ‘normale baan’ waar we geld mee verdienden. En nu doen we dit.

En we worden elke ochtend weer wakker met zin om te bouwen aan Montgomery’s. Aan nieuwe smaken, nieuwe verpakking, een website, mensen laten proeven, ijs maken, chocola proeven, ijs bezorgen, hoeveelheden uitrekenen, facturen maken, crm systemen proberen te begrijpen, mensen bellen die niet reageren. En dat proberen we heel goed te doen.

Ok, soms worden we wakker met gierende stress. Maar na even praten met elkaar of met een begripvolle vriendin, komt altijd weer dat vuurtje. En dat is een onophoudelijke bron van tja, van wat eigenlijk?

Ik heb het grootste deel van mijn werkzame leven gewerkt als trainer, bij een waardegedreven organisatie. De waarden, dat was waar het altijd om draaide, de kern. Best grappig dat ik nu aan de andere kant in de zaal zit. En dat het nog verdomd lastig is om woorden te vinden die de lading dekken.

Ik ben opgegroeid in een gezin in de jaren tachtig, toen de waarden nog gewoon op spandoeken stonden. Je kon er niet omheen. De waarden uit die tijd: verdraagzaamheid, vrede, blij zijn dat je werk had, en een huis, respect voor het milieu, hoop. Eigenlijk zo kort nog na de oorlog. De hele generatie opa’s en oma’s hadden het meegemaakt en leefden om ons heen. Die waarden kreeg ik met de paplepel ingegoten.

En als ik nu ijs maak en ‘ons merk laad’ dan voel ik die waarden door ons DNA stromen. De waarden van iedereen in ons team worden geclusterd tot een bloedvat dat het kloppend hart wordt van onze organisatie. Onze organisatie die vorm krijgt terwijl je ijs maakt. 

De nieuwe site gaat online. Ik zou er graag een rijtje waarden opzetten: betekenisvolle woorden die de lading dekken. Kwaliteit, duurzaamheid, lol, intelligentie en verantwoordelijkheid. Maar wat gaat ervoor zorgen dat ze niet hol klinken? Duurzaamheid bijvoorbeeld is zo vaak gebruikt dat je niet meer hoort hoe belangrijk het is. Ernaar handelen, dat maakt het verschil. The proof of the pudding is in the eating!

GET THE LATEST SCOOPS

Sign up to receive the latest updates about sales points, recipes and upcoming flavors.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.